top of page

Začnete a nemůžete (a ani nechcete) přestat

Co o Ratha-yatře v Praze říkají dobrovolníci, kteří již několik let tvoří součást realizačního týmu?

Priya-kirtí prabhu:

Ratha-yatra dává spoustu příležitostí spoustě lidem realizovat se. Nutí nás spolupracovat ve větších či menších týmech a to je skvělé.

“Před třemi lety se nám nedařilo promítat na obrazovce fotky, protože pán, který se o to staral, neměl v počítači vhodný softvér. Dnes jsme s úrovní poskytovaných služeb někde úplně jinde. Dodavatel dokonce z vlastní iniciativy přinese v kufříku malou videostřižnu pro případ, že bude potřeba něco na místě sestříhat,” popisuje Priya-kirti prabhu, který se poslední tři roky stará o projekci na obrazovce. “Dnes ráno sem jeli dodávkou s pódiem, které bylo vysoké 80 cm. “To je bohužel příliš nízké. Potřebujeme vyšší,” řekl jim cestou do telefonu Níla Mádhava prabhu.

“Řidič dodávky to ochotně otočil a přes celou Prahu zamířil zpět do skladu, aby vyzvedl díly pro vyšší pódium. Podobných příkladů bych našel mnoho. Je úžasné jak skvělou, řekl bych i nadstandardní spolupráci se nám za ta léta povedlo vybudovat.

Například předloni jsem téměř přišel o celý průvod, protože byl problém promítnout fotku Šríly Prabhupády na pozadí ve správném poměru bez deformace obrázku. Letos vše klaplo, za 10 minut jsme měli vše vyřešeno a šel jsem na průvod,” dodává nadšeně Priya-kirti prabhu.

Venu Madhurya prabhu: Nikdy dopředu nevíte, jaký problém může vyvstat a zda ho vyřešíme.

“Jde to velice dobře, opět se potvrdilo, že jsme mezinárodní společnost. Do vaření a rozdávání jídla zdarma se zapojili lidé z indické, ruské a české komunity. Bylo skvělé, že se letos dobrovolníci hlásili dopředu sami, nebylo potřeba nikoho na poslední chvíli přemlouvat, stačilo jen rozdělit zájemce do služeb.

Co je nejtěžší? Dokonce i za 6 let zkušeností nikdy dopředu nevíte, co vše se může stát. Silnou motivací jsou pro mě lidé, se kterými na festivalu spolupracuji - konkrétně Níla Mádhava prabhu a Madhupandit prabhu.

Co se letos povedlo?

Ubrusy - jsou navíc snadno omyvatelné. Díky nim je rozdávání posvěceného jídla čistější a vizuálně příjemnější. Letos máme také blízko hadici s vodou.

Obnovili jsme menu, halva je nyní se třtinovým cukrem a nápoj s mátou a citronem není sladký, takže příjemně osvěžuje. Nával lidí na jídlo zdarma byl zase velký, ale naštěstí jsme měli dost posil, které se zapojily zejména na začátku, kdy jsou fronty nejdelší.”

Bhakta Jarda:

Na úřady s velkou pokorou

“Je to moje 5. Ratha-yatra celkem a už třetí, ve které pomáhám s přípravou a se zajištěním hladkého průběhu. Jsem zodpovědný za vše, co souvisí s vodou, elektřinou, přepravou a technikou.

Nejtěžší je skloubit svůj pracovní čas se zařizováním všeho důležitého pro Ratha Yatru.

Organizačně nejsložitější je získat veškerá potřebná potvrzení včas.

Přicházím na úřady vždy s velkou pokorou. Probíhá to asi takhle “dobrý den, vůbec nevím, jestli jsem tady správně. Potřeboval bych ..... a oni se většinou slitují a pomohou.

Zde v Praze jsou na podobné akce dobře připravení.

Myslím, že máme laťku ve srovnání s ostatními Ratha Yatrami v okolních zemích hodně vysoko. Rozdíl je například v obsahu a délce doprovodného program, ve velikosti a rozmanitosti festivalového městečka a v neposlední řadě v tom, že průvod prochází historickým centrem.

Určitě bychom neměli zapomenout ocenit sponzory, kteří tento festival podporují a my používáme jejich zdroje k tomu, aby se festival veřejnosti líbil.”

Bhakta Mirek:

Kytky váži už 11 let jen jednou ročně - a to na Ratha-yatře pro Pana Jagannatha,

“Květinovou výzdobu vozu připravuji prakticky od první Ratha-yatry. Zahradnictví mě živí, takže jsem rád, že můžu na festivalu aplikovat to, co dělám rutinně každý den. Aranžování květin dělám pouze jednou ročně a to pro pána Jagannátha. Příprava vozu trvá přibližně dva až tři dny. Začíná se v pátek, kdy se svážejí květiny, v sobotu z nich vážeme aranže a v neděli je instalujeme na vůz. Květinové aranže tvoříme vždy z toho, co nám On sám pošle, takže dopředu přesně nevíme, jaké květiny to budou. Je skvělé, že je můžeme připravovat zde v Harinám Mandiru, kde je i prostorný sklep pro jejich “přenocování” a následný převoz na festival. Nezdá se to, ale na květinové výzdobě spolupracuje tým více než dvaceti lidí.”

Ratnamala matají:

Aby byla Božstva spokojená

"Na zdobení vozu pracuje několik dní před samotným festivalem celý tým lidí. Jiný tým zase organizuje vše tak, aby měl Pán Jagannath po celou dobu tu nejlepší péči. Několik měsíců před festivalem vymýšlíme oblečení, někdy ho dáváme šít na míru přímo v Indii. Dbáme na neustálý přísun ovoce a zeleniny určené k obětování. Kromě nabízení jídla probíhá na voze obřad - arati - nabízení vonných tyčinek, vody, ovívání apod. Několik dnů před festivalem připravujeme veškeré příslušenství pro vykonávání obřadů. Vše musí být dokonale čisté. Mimochodem přípravy na Ratha-yatru začínají rok dopředu, tedy v průběhu probíhající Ratha-yatry. Všichni sledujeme festival a přemýšlíme, co by se dalo udělat lépe. Ani po tolika letech to není statické a všední."


Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page