top of page

Pozor, vysoce návyková služba Jagannathovi

O Ratha-yatře a její organizaci jsme mluvili s organizátory pražského festivalu Nílou Mádhavou a Radhikou S. Mádhavou.

Víme, že myšlenka zorganizovat Ratha-yatru v Praze vznikla ještě v dobách před sametovou revolucí. Kdy a jak jste se pak po revoluci odhodlali k organizaci?

NM: V roce 2007 mě oslovilo pár oddaných, kteří chtěli uspořádat festival a věděli o mém "historickém" nadšení pro Ratha-yatru. Nejdříve jsem si nebyl jistý, jestli jsme připraveni na tak náročný a zodpovědný projekt a proto jsem se tehdy zeptal, jestli to opravdu myslí vážně a po jejich kladné odpovědi a ujištění jsem tedy souhlasil a přidal jsem se do týmu. Když ale přišlo na "lámání chleba" tedy k samotné organizaci festivalu v roce 2008, najednou jsem zůstal sám. Ostatní se nějak z týmu vytratili. Tak jsme se toho ujali s manželkou a pár zapálenými přáteli. A rok za rokem se náš tým začal rozrůstat o inspirované, schopné a zodpovědné lidi.

Jak vypadala historicky první Ratha-yatra?

NM: Historicky první československá Ratha-yatra byla už v roce 1989 na Lanšperku. Konala se ještě za minulého režimu uvnitř domu - prvního chrámu v ČSSR - s mini vozem v porovnání s dnešním. Vůz jsme táhli několikrát tam a zpátky po asi 15 m dlouhé chodbě. Tehdy se nás festivalu zúčastnilo asi 30. Hostina byla z hlavně domácích produktů jako kopřivy, topinambury, dýně, ale byly i gulab jamuny, ladu, halva a další tradiční Indické pochoutky.

První pražská Ratha-yatra v roce 2008 se od dnešní liší vcelku hodně. Trasa byla kratší a tým byl menší. Měli jsme jednodušší kulturní program na výrazně menším pódiu, rozdalo se méně porcí jídla, bylo méně stánků, méně návštěvníků, zkrátka všechno bylo mnohem menší. Ale nadšení, nasazení a radost komunity oddaných byla i tehdy stejná jako dnes.

Kdy v roce se začíná s prvními přípravami Ratha-yatry?

NM: První přípravy začínají zhruba v únoru-březnu zažádáním o povolení festivalu. Pak následuje takový menší maraton žádostí a povolení na různých úřadech a institucích. V dubnu - květnu se začíná s praktickými záležitostmi. V červnu se už práce na festivalu postupně zhušťují a začátkem července už je vše vzhůru nohama.

Co vás nejvíce inspiruje a dodává energii při nelehké organizaci?

RS: Mě inspiruje několik věcí. První je Pán Jagannáth, Pán Baladév a jejich sestra Subhadra. Služba pro Ně je mým hnacím motorem a stala se návyková. Další inspirace je celá nálada, která Ratha-yatru doprovází - nálada spolupráce, nepolitiky, nadšení, štěstí, odříkání, obětavosti, odevzdání. Když vidím kolik nadšených dobrovolníků se na několik měsíců, týdnů, dnů, hodin úplně ponoří do meditace a služby pro Pána Jagannátha bez ohledu na cokoliv včetně vlastní mysli či těla. Další inspirace pro mě je, že za posledních 10 let potkávám lidi, pro které byla právě Ratha-yatra tím prvním kontaktem, nebo zásadním rozhodnutím začít praktikovat bhakti jógu. V tu chvíli si říkám, že to je přesně ono, proč Šríla Prabhupáda chtěl, aby oddaní Krišny organizovali Ratha-yatra festivaly po celém světě a proto musíme pokračovat a rozvíjet tento festival. A právě Šríla Prabhupáda a jeho pokyny ohledně Ratha-yatry jsou také jednou z mých inspirací.

Objevil se v historii Ratha-yatry ročník, který by doprovázela jedna katastrofa za druhou? Nebo že byste si řekli "stojí nám to vůbec za ty nervy? Nedáme si třeba rok- dva pauzu?”

RS: Ano, takový ročník se objevuje pravidelně každý rok (smích).

Nikdy není vše hladké a bez překážek a každý rok má pro nás nějakou výzvu. Ale naštěstí, milostí Pána Jagannátha, nikdy nepřišel nápad přestat s Ratha-yatrou.

NM: Hm, minulý rok byl hodně těžký a také s nejvíce problémy v historii, ale nikdy jsme si takovou otázku nepoložili a ani nás nenapadlo, že bychom si měli dát pauzu.

RS: Naopak, je to pro nás vždycky impuls a poučení pro další roky, abychom se o to lépe připravili. Každý rok se po festivalu schází organizační tým a každý z týmu řekne své postřehy, jak nefungující, tak fungující a pak přemýšlíme, jak případné problémy, nebo nedostatky do budoucna řešit.

Jak složité je domluvit řečníky, zejména duchovní osobnosti?

NM: Je to složitější než si myslíte. V dnešní době se mnoho Ratha-yatra festivalů, zvláště v Evropě, datumově překrývá a proto získat vzácné hosty neni lehké. Jsou velmi žádáni i jinde. Nicméně ti, kteří pražskou Ratha-yatru navštívili, jsou inspirováni se opět vracet a podpořit festival svou přítomností.

Která fáze organizace Ratha-yatry je nejzábavnější a která naopak nejnáročnější?

RS: Na tuto otázku nedokážu úplně odpovědět. Možná nejzábavnější je společné plánování a nejnáročnější je plány realizovat. Ale někdy to může být i naopak.

Které různé Ratha-yatra festivaly ve světě jste navštívili?

NM a RS: Polsko- Wroclav; Německo - Lipsko, Berlín; Holandsko - Amsterdam; Maďarsko - Budapešť; Indie - New Dillí, Mayapur; USA - Los Angeles.

Který byl pro vás nejsilnější a třeba také vzorem pro pražský festival?

NM a RS: Neměli jsme žádný vzor do roku 2017, kdy nás náš duchovní učitel poslal na Ratha-yatru do Los Angeles, abychom se inspirovali a rozšířili si obzory. Do té doby jsme se snažili dělat tuto službu co nejlépe a nejzodpovědněji co umíme.

Ale od návštěvy festivalu Ratha-yatra v Los Angeles máme vzor i zdroj inspirace. V Los Angeles slavili 41. ročník a Ratha-yatra je u nich matkou všech ostatních festivalů, jak říkají :)

Jak mohou lidé přispět k tomu, aby byla každá další Ratha-yatra lepší?

RS: Přát si to, meditovat o tom, aby se Ratha-yatra povedla a abychom společně potěšili Pána Jagannátha, Pána vesmíru. Samozřejmě úplně nejvíc mohou přispět, když se aktivně zapojí. Ratha-yatra festival se čím dál více rozrůstá a náš tým čím dál více potřebuje další nadšence, kteří se zapojí do organizace tohoto nejpříznivějšího, světoznámého festivalu. .

NM: Stále potřebujeme nadšené a zodpovědné oddané do tvůrčího týmu, do jednotlivých departmentů - technický, rozdávání jídla, uctívání Božstev, dětský, kulturní program, catering, rozdávání knih, govinda butik, malování na obličej a hennou, udržování čistoty festivalu, propagace a komunikace, ochrana průvodu a festivalu, fundraising atd. Samozřejmě, finanční příspěvky jsou také velmi vítány.

Například potřebujeme řidiče s co největšími auty, ale i s "normálními".

V den festivalu se hodí každá ruka a noha, abychom mohli festivalové městečko dostatečně rychle vybudovat a zase ho večer “zbourat”, vše pěkně sbalit a místo vyčistit.

Takže neváhejte! Dychtivě očekáváme nové, nadšené členy oragnizačního týmu festivalu Ratha-yatra :)


Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page