top of page

Osvěžující halva plná meruněk

Chutnala vám halva na festivalu Ratha-Yatra? Zbylo vám pár sklenic meruňkového kompotu? Výborně. Před pár dny jsme totiž v Govindě potkali kuchaře, který ji pro vás na Ratha-Yatru připravil. Netrvalo dlouho a podělil se s námi o svůj recept.

První a nejdůležitější, co budeme potřebovat je přízeň Pána Jaganáta, Baladéva a lady Subhadry. Takže si na Ně vzpomeneme a požádáme Je, ať se nám vše povede.

Potom už nám bude stačit: 23 másel 11 kg krupice 35 l vody 13 kg cukru 8 l meruňkového džusu 8 velkých sklenic meruňkového kompotu (5 litrových) Postup je následující: Postavíme hrnec (cca 60 l) s vodou na sporák a ohříváme na plný plyn, aby se voda uvedla k varu. Do dalšího hrnce (100 l) rozbalíme másla a na středním plameni necháme rozpustit. Když je máslo rozpuštěné, stáhneme plamen na minimum a vsypeme krupici, ihned rozmícháme a pražíme opět na středním plameni. Ze začátku je to docela dobrá posilovna, ale postupem pražení se to míchá lépe. Občasně zamícháme a dáváme pozor na připálení, nejlepší je si při vaření pustit nějaký bhadžan (Jagannath Astaka, Jaya Jaya Jagannath,...) nebo samozřejmě Hare Kršna kírtan, tak můžeme během míchání poslouchat, zpívat a ti zdatnější i tančit. Do vody v druhém hrnci přisypeme cukr a stále hlídáme pražící se krupici. V momentu, kdy se krupice lehce míchá a zlátne a voda v druhém hrnci vaří, můžeme přistoupit k závěrečné triumfální explozi, vlévání vody do krupice, ale pozor na ruce!! Postupně vlejeme asi půlku množství vody a ihned zamícháme, aby nevznikly hrudky a při středním plameni za houstnutí přilijeme džusy. Za pár minutek, během častějšího mícháni, krupice hezky nabobtná až je po bližším prozkoumání hotová. V hrnci máme asi kolem 70 l halvy, do které už jen vmícháme meruňky včetně šťávy ze sklenic, a když je potřeba, tak navíc trochu vody (z kohoutku), abychom při mírném plameni dosáhli hladiny 100 l a pořádně zamícháme.

Tak a je hotovo, ale počkat, počkat, ještě ne, ještě to přece s láskou a oddaností nabídneme Jaganátovi, Baladévovi a Subhadře!!!

Na naší Ratha Yatru ještě recept vynásobíme 3 krát, ale pokud budete dělat halvu jen pro rodinu, tak doporučujeme vše vydělit 100.

Jaganát Prasádám kí-džaj, Šríla Prabhupáda kí-džaj.


Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
Zatím žádné štítky
Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page